Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

ŽUPNI LISTIĆ

Župni listić br. 33 - 21. nedjelja kroz godinu - godina A

Hitova: 53

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

Župni listić u PDF formatu.

PUNOLJETNA VJERA

Evanđelje:  Mt 16,13-20

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Dođe Isus u krajeve Cezareje Filipove i upita učenike: »Što govore ljudi, tko je Sin Čovječji?« Oni rekoše: »Jedni da je Ivan Krstitelj; drugi da je Ilija; treći opet da je Jeremija ili koji od proroka.« Kaže im: »A vi, što vi kažete, tko sam ja?« Šimun Petar prihvati i reče: »Ti si Krist-Pomazanik, Sin Boga živoga.« Nato Isus reče njemu: »Blago tebi, Šimune, sine Jonin, jer ti to ne objavi tijelo i krv, nego Otac moj, koji je na nebesima. A ja tebi kažem: Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na zemlji, bit će svezano na nebesima; a što god odriješiš na zemlji, bit će odriješeno na nebesima.« Tada zaprijeti učenicima neka nikomu ne reknu da je on Krist.

Riječ Gospodnja.


Ostala čitanja: Iz 22,19-23; Rim 11,33-36;


U prvom čitanju na dvadeset prvu nedjelju kroz godinu čujemo viđe­nje proroka Izaije o dolazećem Mesiji čije će prijestolje biti čvrsto i slavno. Dobro je znati da je Isusov ugled i danas čvrst i slavan, nemamo se čega stidjeti ni zbog Crkve ni zbog naše kršćanske vjere.

U drugom čitanju sveti Pavao kliče zbog Božje nedokučive mudrosti. Dobro je znati da Bog i danas mudro vodi svoju Crkvu, svijet, i svakog pojedinog vjernika.

U evanđelju čitamo o Petrovoj ispovijesti. Isus je upitao svoje učenike za koga ga ljudi drže? Jedan je odgovorio jedno, drugi drugo, ali je samo Petrov odgovor odgovarao Isusovim očekivanjima. Kada slušamo ovo evanđeosko izvješće i nehotice nam padaju na pamet naši školski ispiti. Nastavnik je postavio pitanje, a mi smo se trudili dati što bolji odgovor iz kojeg će biti očigledno da smo gradivo ne samo naučili, već i razumjeli. Apostoli ovog puta doista polažu ispit. Trebaju pokazati ne samo koliko poznaju Isusa, već moraju dokazati i koliko su dobro shvatili njegov nauk. Da bismo bolje shvatili značaj ovog ispita, bit će korisno navesti jedan dru­gi susret sa Isusom, na početku njihova poznanstva.

Isusovi prvi učenici priključili su mu se onda kada je sveti Ivan Kr­stitelj posvjedočio o Isusu kao o Jaganjcu Božjem. Sveti Ivan evanđelist izvješćuje o ovom prizoru (Iv 1,35-38). Kada se Isus okrenuo i vidio da ga slijede, upitao ih je »Što hoćete?« To je važno pitanje, jer su to prve Isusove riječi koje je sveti Ivan evanđelist zapisao. Na prvi pogled, može se učiniti jednostavnim, beznačajnim pitanjem, ali u stvari pogađa srž stvari: proziva prve učenike da posvijeste one motive zbog kojih slijede Isusa.

Isus je s ohrabrujućim riječima udovoljio njihovoj molbi i pozvao ih je da pođu s njim i sami pogledaju gdje stanuje. Isus im dakle, nije postavio teoretski zadatak, već ih je odmah pozvao na praktičnu vježbu. Kod ove točke možemo se vratiti na pitanje postavljeno u evanđelju. Ovom prilikom Isus ne pita što učenici traže, već za koga ga drže? 

To je put duhovnog razvoja svakog učenika: ishodišna točka je pitanje »Što želiš?«, a cilj je pitanje »Koga tražiš?« Sa stanovišta našeg duhovnog života i mi moramo proći taj put. Ishodišna točka je pitanje zašto smo kršćani? Odgovor može biti: »jer su nas tako odgojili, jer živimo u kršćanskom društvu, jer nam se sviđa  Isusovo učenje, itd.« Sve se to može pokazati dovoljnim jedno vrijeme, ali ovi motivi nisu dovoljni do konačne ustrajnosti. U životu svakog čovjeka, naime, nadođe takav trenutak, kada samo osobna veza s Isusom je u stanju prevesti nas preko krize.

Nije svaki apostol ispit položio s odličnim. Na Isusovo pitanje pokušali su odgovoriti tako da su mu rekli što o njemu misle drugi. Isus se nije zadovoljio takvim odgovorom, već ih je ponovo upitao, ovom prilikom u takvom obliku da nisu mogli izbjeći izravan, osobni odgovor: »A vi što kažete, tko sam ja?« Petar se javio, i u ime ostalih i na postavljeno pitanje dao odgovor, koji se i Isusu dopao: »Ti si Krist, Sin Boga živoga«. Petar je dakle položio ispit s odličnim. Ako bi nam Isus danas postavio isto pitanje, što bismo mu mi odgovorili?