Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Svetac na prozoru

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Boris Beck - doktor književnosti, diplomirani inženjer geodezije, književnik, novinar i prevoditelj, angažirani vjernik laik - ovaj tekst objavljen je u svibanjskom broju Svjetla riječiBoris Beck - doktor književnosti, diplomirani inženjer geodezije, književnik, novinar i prevoditelj, angažirani vjernik laik - ovaj tekst objavljen je u svibanjskom broju Svjetla riječi

U povodu 100-te obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II. objavit ćemo njegov prikaz života ovog nama tako bliskog i dragog sveca u nekoliko nastavakaU povodu 100-te obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II. objavit ćemo njegov prikaz života ovog nama tako bliskog i dragog sveca u nekoliko nastavaka. 

Karol Wojtyla u svojoj je drami Karol Wojtyla u svojoj je drami Pred zlatarnicom Pred zlatarnicom opisao čovjeka koji dolazi založiti svoj vjenčani prsten. Međutim, kada ga je zlatar stavio na vagu, ona se nije pomakla - prsten nije imao težinu. Vjenčani prsten vrijedi samo na prstu, zaloga vjernosti ne možemo se odreći. Skromni Wojtyla tvrdio je da interes za njegova književna djela nije potaknut njihovom vrijednošću, nego njegovom osobom. A ona je bila svima poznata jer je kao papa obišao više od stotinu zemalja i posjetio tisuću gradova, proputovavši milijun kilometara. Svijetu medijskih spektakla dao je nešto dotad neviđeno, rimskoga biskupa kako leti s kontinenta na kontinent, ljubeći tlo kamo god dođe, služeći mise pred nezamislivim mnoštvima, kao kad se 1995. u Manili na Danu mladih okupilo više od pet milijuna vjernika.opisao čovjeka koji dolazi založiti svoj vjenčani prsten. Međutim, kada ga je zlatar stavio na vagu, ona se nije pomakla - prsten nije imao težinu. Vjenčani prsten vrijedi samo na prstu, zaloga vjernosti ne možemo se odreći. Skromni Wojtyla tvrdio je da interes za njegova književna djela nije potaknut njihovom vrijednošću, nego njegovom osobom. A ona je bila svima poznata jer je kao papa obišao više od stotinu zemalja i posjetio tisuću gradova, proputovavši milijun kilometara. Svijetu medijskih spektakla dao je nešto dotad neviđeno, rimskoga biskupa kako leti s kontinenta na kontinent, ljubeći tlo kamo god dođe, služeći mise pred nezamislivim mnoštvima, kao kad se 1995. u Manili na Danu mladih okupilo više od pet milijuna vjernika.

Opširnije...

Poštovani vjernici!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Nadam se da se situacija raspliće i da je pred nama bolje vrijeme. Naime, danas smo prvi dan imali mise s narodom. Nije nas bilo puno, ali drago mi je da su se svi držali uputa koje smo ovih dana dobivali i od Kriznog stožera kao i od naših biskupa koji su nam dodatno preporučili da budemo zainteresirani za svoje, ali i tuđe zdravlje.

Kako sada stvari stoje kod nas u župi sv. Antuna u Koprivnici biti će sljedeći "režim":

Radnim danom slavit ćemo misna slavlja prema već uobičajenom rasporedu u 7 ujutro i u 18,30 navečer. Kod tih misa biti će prilika za ispovijed. Ispovijedat ćemo u Župnom uredu koji je prikladniji od naših ispovjedaonica. Računajte, kojih pola sata prije mise bit ćemo na raspolaganju za sv. ispovijed. Nedjeljom za sada neće bit ispovijedi.

Nedjeljom ćemo imati kao i prije 4 misna slavlja. U 7 ujutro i 18,30 u crkvi, a ako vrijeme dopusti u 9,30 i 11,30 na otvorenom na vanjskom oltaru. Pri ulazu u crkvu u posudama gdje je inače blagoslovljena voda nalaze se bočice s dezinfekcijskim sredstvom za zaštitu ruku. Molimo vas da se sami poslužite. Nastojte se tako rasporediti u crkvi da koliko je moguće bude fizička distanca kao zaštita od ne daj Bože prijenosa virusa. Na misama u dvorištu neće biti klupa upravo zato da se ne dogodi previše blisko susretanje. Ako netko misli da mu je teško stajati, a ima kod kuće prijenosni stolčić, slobodno ga donesite na vanjski prostor.

Kao što je već poznato od prije pričest se prima samo na ruku. Pri tome treba dlan lijeve ruke staviti iznad desnog dlana i kad nam svećenik stavi Tijelo Kristovo na dlan, desnom rukom pred svećenikom stavljamo hostiju u usta. Nastojte da bude opet razmak koji će biti svima koristan.

Stariji i bolesni neka ostanu kod kuće i neka prate bogoslužje preko Tv ili interneta. Za sada neće biti vjeronauka, a uskoro ćemo organizirati roditeljski sastanak za prvopričesnike i krizmanike da vidimo što i kako organizirati to ove godine.

Ima dosta slobodnih termina za svete mise u svibnju i lipnju pa tko želi neka se javi da upišemo vaše misne nakane.

Nadam se da sve ovo je za korist svima nama. Do sljedećeg javljanja, srdačan pozdrav! p. Marijan

Sveti Marko Evanđelist tumač Svetog Petra ( +25.4.68. ) blagdan 25. travnja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveti Marko († Aleksandrija, 25. travnja 68.), evanđelist, kršćanski svetac, autor Evanđelja po Marku, aleksandrijski biskup, utemeljitelj kršćanske zajednice u sjevernoj Africi, zaštitnik Venecije.

U Novom Zavjetu nemamo previše vijesti o Sv. Marku, premda je on jedan od četvorice evanđelista.

Sveti Marko po svemu je bio Židov koji je slijedio Isusa i prihvatio kršćanstvo. Deset puta spominje se u Novom Zavjetu.

Predaja koja je slijedila novozavjetnim tekstovima mnogo je bogatija, već i stoga što se Marka smatralo osnivačem jedne od prestižnih crkava s početka kršćanstva, one u Aleksandriji. Prema tim predajama, Marko je prešao na kršćanstvo pod utjecajem Sv. Petra, kojemu od tada služi kao tumač, jer Petar nije govorio grčkim jezikom. Zajedno sa svojim rođakom Barnabom i sa sv. Pavlom putuje od Jeruzalema na svoje prvo putovanje u Antiohiju. Marko prati Barnabu oko 50. godine na njegovom putovanju na Cipar. Za vrijeme prvog Pavlovog zatočeništva u Rimu oko 60. godine Marko, koji se pripremao za svoje putovanje u Malu Aziju, susreće Pavla. Prema legendi, Pavao ga je nagovorio da piše Evanđelje, šalje ga u Aleksandriju da propovijeda Evanđelje. Predaja kaže da oko 65. godine odlazi u Aleksandriju i tamo osniva Crkvu. Kao biskupa Aleksandrije napadaju ga na oltaru, neprijateljski raspoloženi stanovnici, vežu ga oko vrata i tako vuku dok nije umro. To je bilo 25. travnja 68. Nevrijeme je spriječilo ubojice da ga spale, njegovo je tijelo ostalo netaknuto, a kršćani ga zakapaju.

Opširnije...

Pismo Svetoga Oca Franje svim vjernicima za mjesec svibanj 2020.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

VATIKAN, 25. 4. 2020.

Draga braćo i sestre,


Bliži se mjesec svibanj u kojem Božji narod osobito snažno izražava svoju ljubav i pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Tradicionalno se u tome mjesecu krunica moli kod kuće, u obitelji. Ograničenja nametnuta zbog pandemije »prisiljavaju« nas više cijeniti taj obiteljski vidik krunice, pa i u pogledu duhovnosti.

Želim, stoga, svima predložiti da ponovno otkriju ljepotu moljenja krunice kod kuće u mjesecu svibnju. To se može činiti zajedno, ili pak pojedinačno; vi sami odlučite već prema vlastitim prilikama, vrjednujući obje mogućnosti. U svakoj od njih stoji tajna te molitve, a to je jednostavnost. Lako je, pa i na internetu, pronaći dobre predloške koje ćete u molitvi moći slijediti.

Nudim vam, usto, dvije molitve Majci Božjoj koje možete izmoliti na kraju krunice, a koje ću i ja osobno, u duhovnome jedinstvu sa svima vama, moliti u mjesecu svibnju. Prilažem ih ovomu pismu kako bi bile dostupne svima.
Draga braćo i sestre, zajedničko razmatranje Kristova lica srcem Marije, naše Majke još više će nas ujediniti u duhovnu obitelj te nam pomoći prevladati ovu kušnju. Ja ću moliti za vas, posebno za one koji najviše trpe, a vi, molim vas, molite za mene. Zahvaljujem vam i srdačno vas blagoslivljam.


U Rimu, pri Svetomu Ivanu Lateranskom, 25. travnja 2020.

blagdan svetog Marka, evanđelista                                                                                                                                                                                                          FRANJO

Prva molitva:


O Marijo,
ti na našem putovanju
trajno blistaš kao znak spasenja i nade.
Povjeravamo se tebi, Zdravlju bolesnih,
koja si podno križa bila pridružena Isusovoj boli,
ostavši stamena u svojoj vjeri.

Ti, Najvjernija zagovornice naša,
znaš što nam je potrebno;
sigurni smo da ćeš,
kao nekoć u Kani Galilejskoj,
providjeti da se nakon ovoga časa kušnje vrate radost i slavlje.

Pomozi nam, Majko Božje ljubavi,
suobličiti se Očevoj volji
i činiti ono što nam kaže Isus,
koji je na sebe uzeo naša trpljenja
i preuzeo teret naših boli
da nas po križu dovede
k radosti Uskrsnuća. Amen.

Pod obranu se Tvoju utječemo, sveta Bogorodice.
Ne odbij nam molbe u potrebama našim,
nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi,
Djevice slavna i blagoslovljena.

Druga molitva:

»Pod obranu se tvoju utječemo, sveta Bogorodice.«
U ovim mučnim okolnostima, bremenitim trpljenjima i tjeskobama,
koje zahvaćaju svijet, utječemo se tebi, Majko Božja i Majko naša,
i pod tvojom zaštitom tražimo utočište.

Djevice Marijo, svrni svoje milostive oči na nas u ovoj posvudašnjoj zarazi;
ohrabri ustrašene i ožalošćene, koji oplakuju svoje voljene koji su umrli
i koji su pokopani na način koji ranjava dušu.
Budi na pomoć svima koje obuzima tjeskoba zbog bolesnih kojima,

da bi se spriječilo širenje bolesti, ne mogu biti blizu.
Vrati pouzdanje onima koji su u strahu za neizvjesnu budućnost,
za posao i za posljedice u gospodarstvu.

Majko Božja i Majko naša, moli za nas Boga, Oca milosrđa,
da se završi ova teška kušnja i da nam ponovno svanu nada i mir.
Kao nekoć u Kani, zauzmi se kod svojega božanskoga Sina
i zamoli ga da utješi obitelji bolesnih i umrlih i njihova srca òtvori daru pouzdanja.

Zaštiti liječnike, medicinske sestre i sve osoblje u zdravstvu,
dragovoljce koji su u ovim vremenima velike i žurne potrebe
u neposrednoj opasnosti i izlažu svoj život pogibelji kako bi spasili živote drugih.
Prati njihove neustrašive napore i podari im snagu, dobrostivost i zdravlje.

Budi uz one koji danonoćno dvore bolesne, kao i uz svećenike koji s pastoralnom brižnošću i evanđeoskom zauzetošću nastoje svima pomoći i svima biti blizu.

Blažena Djevice, daruj svjetlo uma ljudima u znanosti da uzmognu pronaći prikladna rješenja za svladavanje ove zaraze.

Pomozi odgovornima u državnoj vlasti da djeluju mudro, brižno i velikodušno, kako bi pritjecali u pomoć onima koji su lišeni osnovnih potreba za život, te, zagledani u buduće i vođeni duhom solidarnosti, mogli pronalaziti prave putove društvene i gospodarske obnove.

Marijo Presveta, zahvati savjesti odgovornih da golema sredstva koja se ulažu u razvoj i usavršavanje oružja budu preusmjerena na razvoj znanstvenih istraživanja koja bi u budućnosti zapriječila slične nepogode.

Preljubljena Majko, daj da u svijetu poraste osjećaj pripadnosti zajedničkoj velikoj obitelji i svijest o onome što nas ujedinjuje, da bismo, vođeni duhom bratstva i solidarnosti,
u tolikim oblicima siromaštva i u bijedama života mogli priteći u pomoć svim potrebitima.
Okrijepi nas da budemo čvrsti u vjeri, ustrajni u služenju i postojani u molitvi.

Marijo, Utjeho žalosnih, prigrli svu svoju nevoljnu djecu i izmoli nam kod Gospodina
da ispruži svoju svemoćnu ruku i oslobodi nas ove užasne pandemije,
kako bi život iznova zadobio vedrinu redovitoga tijeka.

Pouzdajemo se u tebe, koja blistaš na našemu putu kao znak spasenja i nade, o blaga, o mila, o slatka Djevice Marijo. Amen.

Nedjelja Božanskog Milosrđa

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Današnja nedjelja, mali Uskrs, bijela nedjelja jest i nedjelja Božanskog milosrđa. Ovu nedjelju uveo je papa sv. Ivan Pavao II. Zašto? Zato da oni koji sude, crpe snagu iz Božjeg srca i njegova milosrđa. Božji sud je milosrđe. Užasan je osjećaj kad nas sudi čovjek – grešnik, možda još gori od nas. Božansko milosrđe, sačuvaj nas od ljudskih sudova, i među rane svoje sakrij nas! Sebičnost i okrutnost nas okružuju, stoga je velika potreba svima istinskog milosrđa. 

Isuse blaga i ponizna srca, učini srce moje po srcu svome. Ne daj da upadnem u napast da drugima sudim i presuđujem, nego da se borim protiv grijeha, a blag budem prema sebi i drugim grešnicima kao što si ti i tvoje božansko srce. Oslobodi me ogovaranja i ogovarača, kleveta i klevetnika, zla i zločinaca. Oslobodi i njih ropstva njihova zla i grijeha i daj im novo srce!

Čin posvete svijeta Božjem Milosrđu

Bože, Milosrdni Oče, koji si objavio svoju ljubav u svome Sinu Isusu Kristu, a na nas si je izlio u Duhu Svetom, Tješitelju, danas Ti povjeravamo sudbine svijeta i svakog čovjeka. Sagni se nad nas grešnike, ozdravi našu slabost, porazi svako zlo, učini da svi stanovnici zemlje dožive Tvoje Milosrđe da bi u Tebi, Bogu Jedinom i Trojstvenom, uvijek nalazili izvor nade. Vječni Oče, po pregorkoj muci i uskrsnuću svoga Sina, smiluj se nama i cijelome svijetu. Amen.

  1. Ivan Pavao II.

Posveta Milosrdnom Isusu

Milosrdni Isuse, Tvoja je dobrota neizmjerna i Tvoje riznice milosti su neiscrpne. Imam pouzdanja bez kraja u Tvoje Milosrđe koje premašuje sva Tvoja djela. Posvećujem se potpuno Tebi, da bih živio u milosti i ljubavi, koje su ključale iz Tvoga Srca na Križu. Želim širiti Tvoje Milosrđe, vršeći djela ljubavi tjelesna i duhovna, posebno obraćajući grješnike, tješeći i pomažući siromahe, žalosne i bolesne. Štiti me kao svoje vlasništvo jer se bojim svoje slabosti i uzdam se u Tvoje Milosrđe. Neka bi cjelokupno čovječanstvo upoznalo neizmjernu dubinu Tvoga Milosrđa, neka se u čovječanstvu zapali nada spasenja, neka Te svi slave kroz svu Vječnost. Amen.

Temeljne odrednice za ponašanje na svetim misama

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s COVID-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu.

Boravak u crkvi i u drugim molitvenim prostorima

Boravak se mora organizirati na način da bude vremenski skraćen koliko je to moguće te da se osigura u što većoj mjeri fizičko distanciranje sudionika (vjernika, svećenika i liturgijskih poslužitelja) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

Vjerske obrede može se obavljati i na otvorenome ili kojem drugom prikladnom prostoru.

Ako je odlazak u crkvu ili drugi molitveni prostor i povratak povezan s putovanjem javnim prijevozom, potrebno je poštovati za to donesene mjere.

Fizičko distanciranje – 2 m udaljenosti u klupama i u prostoru

Neophodno je održavati udaljenost između svih sudionika od najmanje dva metra prilikom ulaska i izlaska iz crkvenih objekata te unutar same crkve ili drugog molitvenog prostora, neovisno o tome sjedi li se u klupama, stoji li se ili se čeka u redu za vrijeme liturgijskog slavlja ili obreda. Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da budu odvojeni dva metra jedno od drugih u klupama.

Opširnije...

Sveta Katarina Sienska trećoredica Sv. Dominika, mističarka i crkvena naučiteljica (1347. - 1380.) spomendan 29. travnja

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sveta Katarina Sienska, uz SvetuTereziju Avilsku prva žena proglašena naučiteljicom Crkve, od mnogih je smatrana mističarkom i sveticom, kod koje je izvanredno naglašena ljubav prema Kristu i Crkvi. Činila je to u vrlo teškom razdoblju crkvene povijesti, u XIV. stoljeću, kad su pape stolovali u Avignonu te bili pod utjecajem francuskih kraljeva, što je urodilo mnogim neželjenim posljedicama. Doživjela je i zapadni raskol, kada je Crkva imala dvojicu papa.
Sveta Katarina je rođena 25. ožujka 1347. u Sieni, a bila je 25. dijete u svojih roditelja. Katarinu je još kao malo dijete, čim je došla do uporabe razuma i prvih spoznaja, neobično, upravo mistično privlačila crkva i sve što se u njoj zbiva. Katarinu je Bog već od najranije mladosti vodio izvanrednim putem pa je djevojčica već sa 6 godina života imala na cesti svoj prvi zanos i neko viđenje. Kad je Katarini bilo 15 godina zadesila ju je vrlo velika bol.

Opširnije...

Poštovani!

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Evo i drugog Župnog listića koji vam šaljem na ovaj način. Kažu da nada umire posljednja pa se svi mi nadamo da smo bliže ublažavanju ovih mjera koje su sigurno mnoge sačuvale od zaraze, ali i sve nas opteretile trajnim boravkom u zatvorenom prostoru. Mnogi kažu da je to bila dobra prilika da "otkrijemo" jedni druge ta da vidimo da smo jedni drugima potrebni posebno u obiteljskom krugu. 

Na našoj web stranici www.ofm.hr/koprivnica imamo nekoliko novosti. Za prvopričesnike donosimo kratke kateheze koje nam je ponudio naš župljanin Josip Lončar na čemu mu zahvaljujem. Nastale su u Španjolskoj, ali vjerujem da mogu biti pomoć prvopričesnicima kao i njihovim roditeljima. Pet minuta dnevno nije puno vremena, ali ako se ozbiljno prati može biti od velike koristi dok ne nastavimo sa redovitim župnim vjeronaukom. Usput da kažem da je svima jasno da predviđena Prva pričest 3. svibnja neće biti, nego ćemo na vrijeme dogovoriti novi termin. jednako je tako i s podjelom svete potvrde.

 Za naše sudionike, a preporučamo to i drugima, iz skupine 60+ voditeljica gđa Danijela Vrtiprah pripravila je jednu prezentaciju koja se nalazi isto na našoj web stranici u okviru 60+.

 Dok je crkva zatvorena za bogoslužje na hodniku kod kipa sv. Antuna nalazi se aktualni broj Glasa koncila tako da svatko tko je željan može ga tamo nabaviti, a novac (10,00 kn) staviti u škrabicu gdje inače stavljate novac za lučice koje tamo palite. 

Nadajmo se da će uskoro ponovno biti moguće sudjelovati na misnim slavljima po našim crkvama, pa tako i u našoj sv. Antuna. Malo je čudno da se najavljuje otvaranje mnogih subjekata koji su sigurno potrebni čovjeku, ali nitko ne spominje otvaranje crkava za redovitu službu. Vjerujemo da je to možda previd onih koji o otme odlučuju - možda zato jer sami ih ne koriste previše!

 Do sljedećeg javljanja neka vas prati Mir i dobro! Vaš župnik o. Marijan