Lokacija:
Franjevačka 1
Koprivnica 48000
Tel:  048/642-160

Zajednica Vjera i Svjetlo, u nedelju 11. 11. 2018, posjetili Karlovac.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

ViS11.11(16).jpg Pod geslom: Idemo k Josipu, posjetimo fra Krunu! Zajednica Vjera i Svjetlo, u nedelju 11.11.2018, posjetili smo u Karlovac. Krenuli smo od crkve Sv. Antuna uz molitvu i pjesmu. Oko 10 sati stigli smo u Karlovac. Tamo nas je radosno dočekao fra Kruno prvi duhovnik i jedan od osnivača zajednice Vjera i Svjelto u Koprivnici. Fra Kruno nas je lijepo primio i ugostio.

 

Sveti Martin, prvi svetac koji nije mučenik

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Na današnji dan, 11. studenog slavimo sv. Martina biskupa kojeg mnogi znaju samo kao "vinskog biskupa" Naučimo nešto daleko važnije o njemu!

Sveti Martin rođen je oko 316. u Sabariji, današnjoj Mađarskoj. Njegov otac Talijan doselio se tu kao rimski časnik. Martin je svoj kršćanski odgoj stekao u očevu zavičajnom gradu Paviji. Po očevoj želji postao je vojnik i časnik.

Otac sasvim sigurno nije očekivao da mu sina povijest neće pamtiti po ratnim podvizima, već po djelu milosrđa, koje je postalo simbolom kršćanske ljubavi prema siromasima. Evo toga slavnog događaja:

Neke hladne zimske večeri časnik Martin, nakon dužnosti ophodnje, vraćao se u svoj vojnički tabor, sjeverno od Pariza. Odjednom se uz rub ceste stvorio neki siromah u dronjcima, koji je drhtao od hladnoće i zamoli ga za milostinju. Martin kod sebe nije imao ni novca ni što drugo da mu dade. Tada mu na pamet dođe misao; uzeo je svoj širok časnički ogrtač, mačem odsjekao polovicu i podao promrzlu siromahu.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Legenda pripovijeda da je sljedeće noći ugledao Isusa koji je bio odjeven u polovicu njegova ogrtača. I čuo je kako je Isus govorio anđelima: “Martin koji je tek na putu da bude pokršten, odjenuo me ovim ogrtačem.” Tim je riječima Isus zapravo ponovio onu svoju nama iz Evanđelja poznatu pouku: “Što učinite jednom od moje najmanje braće, to činite meni.”

Kratko po tom doživljaju Martin napušta vojničku službu, vraća se kući i nakon priprave dao se pokrstiti. Oduševila ga je ta vjera koja je živjela i vršila ljubav. I Martina je uporno progonila jedna misao: želja da bude misionar u svojoj domovini, da se bori protiv poganstva i krivovjerja. Kao prvo, obratio je na kršćanstvo svoju majku. Biskup Hilarije zaredio ga je za svećenika. Također mu je poklonio kuću koju je Martin pretvorio u samostan, želeći život provesti u samoći i molitvi. No, 371. godine preminuo je sveti Hilarije, a grad Tours nije pronašao nikoga boljega tko bi ga mogao naslijediti osim Martina.

I tako je Martin: vojnik iz prisile, redovnik po odabiru, morao radi dužnosti postati biskup. Bio je sjajan pastir. Kao veliki evangelizator, obraćao je na kršćanstvo barbarska galska plemena, umirivao krivovjerce i opirao se civilnoj vlasti koja se htjela uplesti u upravljanje Crkvom.

Jako su ga voljeli siromasi i nevoljnici kojima je uvijek bio bliz; nešto manje plemići i onaj dio klera koji su – ljubeći bezbrižan život – strogog biskupa smatrali malo odveć zahtjevnim, jer je tražio uzoran život i obrazovanje primjerno službi. Zbog toga je bio izložen klevetama i netrpeljivosti.

Nikada nije zaboravio redovnički život, svoju prvu ljubav. Nakon najstarijeg europskog samostana u Ligugeu, utemeljio je još jedan u Marmoutieru, svega nekoliko kilometara od Toursa, koji će postati prvim središtem redovničkoga života u Francuskoj.

Sveti i skromni biskup umro je 8. studenoga 397. godine.

Zaštitnik je Francuske, vojnika, konjanika, siromašnih, prosjaka, putnika i vinogradara.

Sveti Ivan XXIII. papa, (1881.-1963.) spomendan 11. listopada - nastavak

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Papinska sluižba - nastavak

No, pokazat će se da su se prevarili. Od samoga početka svoga pontifikata papa Ivan XXIII. unosi velike promjene u Vatikanu. Papa se spušta među ljude i svima želi biti blizu. Treći kat Apostolske palače privatno je područje pape. Ivan je pustio kamere u to područje. Takvo se što do sada još nije dogodilo, i nisu svi time bili oduševljeni. To je bila potpuna promjena imidža, od aristokratskog, hijerarhijskog Pija, do pape koji se volio nazivati seljakom.

Opširnije...

Vjera i svjetlo - 28. 10. 2018.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

ViS-28.10.2018(11).jpg Opet smo se okupili 28. listopada u 17 sati u župi Sv. Antuna. I ovog puta sa nama je bio velečasni Leonardo Šardi. Tema mjeseca je bila posjet Marije svojoj rođakinji Elizabeti. Kratko izlaganje je imao velečasni Šardi. Govorio je kako je Mariji bilo u trudnoći posjeti Elizabetu tamo ostati i pomagati joj.

 

Sveti Ivan XXIII. papa (1881.-1963.) spomendan 11. listopada

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Angelo Giuseppe Roncalli rodio se 25.studenoga 1881. godine u malom planinskom selu Sotto il Monte kod Bergama, u seljačkoj obitelji. Angelo je bio četvrto dijete od trinaestero djece, koliko su imali njegovi roditelji. U desetoj godini osjetio je poziv da služi Bogu, te odlazi u sjemenište u Bergamu. U Rimu je 10. kolovoza 1904. godine zaređen za svećenika. U međuvremenu od 30. studenog 1901. do 30. studenog 1902. godine služi vojni rok.

Opširnije...

Crtica nakon susreta 60+ (10. 10. 2018.)

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

60+10.10.3.jpg Ovogodišnji ciklus susreta 60+ započeli smo 10. listopada. Tema listopadskog susreta bila je proslava imendana. Kao i svaki susret, i ovaj, započeli smo molitvom koju je predvodio pater Marijan. U župnoj dvorani okupili smo se kako bismo izmijenili naše običaje vezane uz proslavu imendana. Razgovarali smo o tome po kome smo dobili ime, je li ime važno i određuje li čovjekov život, tko su bile osobe po kojima smo dobili ime, kada slavimo svoj imendan, što nas posebno raduje tog dana.

Vjera i svjetlo - 30. 9. 2018

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

ViS 30.9 Nakon ljetne stanke ponovno su započeli susreti zajednice „Vjera i Svjetlo“. Povjernik novo osnovanog ureda osoba sa invaliditetom Varaždinske biskupije velečasni Leonardo Šardi od sada će biti sa nama svake četvrte nedjelje u mjesecu. Leonardi Šardi se predstavio, i kratkom molitvom započeli smo susret. Tema mjeseca svake godine određena je u knjižici zajednice.

TRENUCI SABRANOSTI ZA TEBE, KADA SI UMORAN I VIŠE NEZNAŠ KAKO DALJE

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Sjeti se odakle si došao na ovu Zemlju? Tko te je pozvao u Život, tko je baš tebe htio, tko je htio da postojiš? Kamo i kome ćeš se vratiti? Koji je tvoj smisao života ovdje na Zemlji? IMATI ILI BITI? Osjećaš li da te Nečija ruka drži na svom dlanu, da je Nečiji pogled upućen uvijek tebi? Ako te nešto sputava da budeš radostan, voljen, slobodan, dragocjen.... ostavi taj teret VANI.

SVETI FRANJO ASIŠKI

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Rođen je 1182. godine. Bio je sin Pietra Bernardonea, trgovca u Asizu (Umbrija), i majke, francuske plemkinje imenom Pika Bourlemont. Potaknut noćnim viđenjem o odreknuću od zemaljskog bogatstva, povlači se u prirodu i samoću, a druži se sa siromasima, te odjeven u vreću poslužuje gubavce. Nakon viđenja u crkvici svetog Damjana u Asizu, u kojem mu Krist s križa kaže: »Franjo, idi i obnovi moju Crkvu«, počinje popravljati tu ruševnu crkvu. Sugrađani su ga ispočetka smatrali čudakom, pa i luđakom, ali njegovo propovijedanje o apsolutnom evanđeoskom siromaštvu u doba oštro naglašenih klasno-ekonomskih razlika u feudalnom društvu nalazi pristalice među narodom i siromašnim slojevima građanstva. Broj Franjine pokorničke braće s vremenom je sve više rastao te se pokret svetog siromaštva širi velikom brzinom. Papa Inocent III. poziva Franju pred sebe i nakon što dobiva garancije da će pokret poštivati sva svjetovna prava Crkve i besprizivno se podlagati papinu autoritetu odobravana njegovo djelovanje, odnosno potvrđuje 1209. osnivanje novog - franjevačkog reda, čiji službeni naziv glasi Ordo fratrum minorum (Red manje braće). Godine 1212. Franjo Asiški i Klara Skifi osnivaju i žensku granu reda - klarise. Radi svoje žarke ljubavi prema Isusu često bi noći proveo klanjajući se ničice pred Svetohraništem. Ostao je doživotno đakon, jer se smatrao nedostojnim da primi svećenički red. Posjedovao je serafsku ljubav prema Isusu pa je nakon smrti – 4. 10. 1226. bio uskoro upisan u popis Svetih u svom rodnom gradu 3. 10. 1228. godine. Pokopan je u bazilici svetog Franje u Asizu. Crkva mu slavi spomendan 4. listopada. Franjevci ili Red Manje braće (Ordo fratrum minorum,) osnovao je Franjo Asiški 1209. godine. U Redu su kroz čitavu povijest bile vrlo snažne rasprave o ispravnom obdržavanju siromaštva, pa je tako 1517. i došlo na podjele na konventualce (koji su bili za ublažavanje pravila o siromaštvu) i opservante (koji su zadržali zahtjev za strožim siromaštvom). U 19. stoljeću od opservanata su se odvojili kapucini (zbog još strožeg zahtjeva za neposjedovanjem materijalnih dobara). Pored njih nastao je i Treći red (trećoreci), čiji članovi mogu biti i žene i muškarci, mogu posjedovati imovinu, stupati u brak i uopće živjeti svjetovnim životom. Danas se taj red zove Franjevački svjetovni red.

S Isusom u tišini i radosti svoga srca

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Isuse, pozdravljam te u tišini i radosti svoga srca. Pozvao si me večeras i evo me. Brate i sestro, jesi li ikada Isusu pružio ruku? Je li on za tebe čovjek s kojim možeš pričati ili je negdje daleko? Je li ti ikad Isus rekao: Ajde dotakni moje rane! Pogledaj, ja sam! Onaj isti uskrsli. Moje tijelo i moja krv su dio tebe. Jesi li ti odlučio da dođeš na ovaj svijet ili sam te ja poslao? Otkrij me. Tu sam, stojim ispred tebe sakriven u ovom komadiću kruha, tu sam u tebi po svetoj pričesti koju si primila i stojim pred vratima tvoga srca i kucam ti. Hoćeš li mi otvoriti večaras svoje srce, da uđem, da te dotaknem, da pričam s tobom i onda pođem s tobom tvojoj kući. Hoćeš li mi otvoriti, pita Isus tebe i mene sada. Čeka tvoj odgovor.

ARKANĐELI MIHAEL, GABRIEL I RAFAEL

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Ime Mihael, u hebrejskom 'Mi ka el', što znači: »Tko je kao Bog?« Imajući u vidu svetopisamske tekstove, ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva pak od najstarijih vremena gaji prema svetom Mihaelu naročito štovanje i duboku pobožnost. Ona ga u borbi što se vodi protiv sila zla, a i vodit će se do konca vremena, promatra kao svoga moćnog zaštitnika, koji joj je svojom zaštitom trajno prisutan. Bogoslužje veoma zorno ističe trostruku djelatnost Sv. Mihaela u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratilac. Kao borac neka nam pomaže u borbi koju svatko od nas mora stalno protiv zla u sebi i oko sebe voditi! Kao molitelj nek nas zagovara i naše molitve poput miomirisnog kada prinosi Gospodinu, a kao pratilac neka nas prati na našim životnim putovima! Razni staleži štuju sv. Mihovila kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom radiologa. Njemačka ga također od davnine slavi kao svoga zaštitnika. U Hrvatskoj ga policijske snage časte kao svog zaštitnika. Sveto pismo poimence na nekoliko mjesta spominje i Gabriela, arkanđela kao vjesnika utjelovljene Riječi. Zahariji će navijestiti rođenje Ivana Krstitelja, a Mariji rođenje samoga Spasitelja. Neki crkveni naučitelji misle da je i onaj anđeo što se u božićnoj noći javio pastirima bio Gabriel, isto tako onaj što je Isusa u Getsemaniju tješio. Papa Pio XII. 1. travnja 1951. proglasio ga je nebeskim zaštitnikom telekomunikacija: telegrafa, telefona, radija i televizije. Ime Rafael znači »Bog liječi«. Naročito su mu se preporučivali hodočasnici i putnici, a pomalo i pečalbari te iseljenici. Kao duhovnome liječniku počeše mu se utjecati i bolesnici u duševnim i tjelesnim bolestima. A kao svoga posebnog zaštitnika časte ga liječnici i ljekarnici.