Kratko izvješće sa Skupštine FSR-a 15. 2. 2022.

Skupštini je prisustvovalo 20-etak braće i sestara, te naš duhovnik fra Franjo Jesenović. Prije Skupštine smo nastavili skupljati doprinos za više razine za 2022. godinu. Za ovu godinu visina doprinosa je 75kn. Na početku Skupštine smo molili Časoslov. Podijeljeni su informativni listići za slijedeće razdoblje i data su pojašnjenja: 16.2. – FSR animira klanjanje nakon večernje mise; 1.3. – FSR animira klanjanje nakon večernje mise; Upućen je poticaj na molitvu za nove članove FSR-a, za svu braću i sestre u formaciji, te za franjevačku mladež FRAM-u; 6.3.2022.  je Izborna Skupština našeg bratstva u 15:30; 10.3. – naše bratstvo moli i posti za obnovu FSR-a; 21.5. – područno hodočašće u Nacionalno svetište sv.Josipa u Karlovacu

Sestra Andreja Femec i brat Denis Femec su održli predavanje sa temom: Prvo i drugo pismo vjernicima

Kad je Franjo shvatio da zavodljivost svijeta (novac, san da se ispuni kao vitez, sudjelovanje u iskustvima vesele družine njegovih suputnika…) ne može pružiti dubok smisao njegovom životu, započinje unutarnje putovanje u potrazi za novim načinom života koji će ga odvesti do otkrivanja i življenja središnje točke Evanđelja.

Na početku svog novog vjerničkog iskustva, Franjo osjeća poziv pokorničke duhovnosti, kako i sam u svojoj Oporuci piše:

Gospodin ovako dade meni bratu Franji da počnem činiti pokoru: dok naime bijah u grijesima, bilo mi je odveć gorko gledati gubavce. Ali sam me Gospodin dovede među njih i iskazah im milosrđe. A kad sam odlazio od njih, okrenulo mi se u duševnu i tjelesnu slast ono što mi bijaše gorko; i poslije sam malo ostao, pa otišao iz svijeta.

Ali izraz „otišao iz svijeta“ ne treba shvatiti kao bijeg iz svijeta radi povlačenja u samostan ili življenja u šumi ili samotištu: osamljenost u kojoj žive Franjo i njegovi prvi drugovi je „uglavnom kretanje koje uopće ne isključuje kontakt sa svijetom…“, a njegova želja da se suobliči svetom Evanđelju mogla bi ga samo pokrenuti u smjeru apostolskog života, odnosno aktivnijeg život među ljudima.