Sveti Vjenceslav

Sveti Vjenceslav

Češki knez, mučenik

(904. – 929.)

spomendan 28. rujna

Sveti Vjenceslav – Preuzeto sa Vjera i djela

On je prvi Svetac u Čeha. Nazivaju ga Vaclav. Mi ga prema njemačkom Wenzel zovemo Vjenceslav ili starohrvatski Vjećeslav i Većeslav.  Bio je sin  češkog Vojvode Vratislava  i  Dragomire, a unuk vojvode Borivoja i žene mu Svete Ljudmile. Prvi kršćanski odgoj primio je od bake po ocu Svete Ljudmile, jer mu se majka krstila u odrasloj dobi.

Rano je naučio liturgijski staroslavenski jezik i bio dobro upućen u staroslavensko bogoslužje. Po očevoj želji daljnji je odgoj i izobrazbu primio na dvorcu Budeču od češkog svećenika Učenja. Taj ga je uputio i u latinski jezik i drugo korisno znanje. Svaki dan je slušao više svetih misa klečeći na golom tlu crkve.

Rano bi znao ići u crkvu. A kad bi crkva bila zatvorena, klečeći ispred vratiju bi se klanjao Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Osobno bi posluživao kod bogoslužja. Nakon smrti njegova oca Vratislava 13. veljače 921. (imao samo 33 godine) postao je vladar Vjencelav.  Kao vladar pomagao je siromašne, gradio i obnavljao crkve i materijalno pomagao svećenstvo da bi moglo vršiti duhovnu službu.
Sam je uzgajao vinograd iz kojeg je pripremao vino za misu.  Brinuo se i za pšenicu  iz koje je  brašno potrebno za misne hostije. Ukrašavao bi oltare najdragocjenijim dragim kamenjem iz svoje kraljevske krune i najskupljim tapetama iz svog kneževskog dvora.

U jutarnje sate, dok je išao na bogoslužje, Vjenceslava je na vratima dočekao rođeni brat Boleslav i ranio ga u glavu, a jedan sluga probode bok. Izdahnuo je  s riječima: “Gospodine, u tvoje ruke predajem duh svoj.” To se dogodilo 28. rujna 929.