Holywin

{ppgallery}

{/ppgallery} Uoči blagdana Svih Svetih, u župi sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici, Franjevačka mladež i braća franjevci su organizirali bdijenje. Naziv bdijenja bio je: “Svetac se ne rađa, svecem se postaje svaki dan”. Ovim događajem htjeli smo naglasiti važnost blagdana Svih Svetih i vratiti mu njegovo pravo značenje. Dok drugi mladi možda više odlučuju slaviti Halloween, mi smo se okupili i slavili Holywin uoči Svih Svetih kada se sjećamo svih onih svetih žena i muškaraca koji su kroz povijest Crkve svojim životnim svjedočanstvom slijedili Krista u potpunosti.

Dana 31.listopada bdijenje je počelo svetom misom u 18:30 sati. Nakon mise bile su tri radionice: biblijska, molitveno slavljenička i kreativna radionica upoznavanja svetaca.

 

Biblijsku radionicu vodio je fra Kruno, molitveno slavljeničku radionicu Antonio Tkalec, a  većina mladih se odlučila za kreativnu radionicu upoznavanja svetaca koju su vodili framaši. Na toj radionici mogli su upoznati sv. Leopolda Bogdana Mandića, sv. Luciju i bl. Alojzija Stepinca kroz zanimljive igrokaze. Zatim su uslijedili radovi po grupama gdje su sudionici ove radionice razgovarali o svecima, njihovim postupcima, mukama, odlukama…Zaključili smo uz razgovor da je najbolje uvijek oprostiti i nikada burno reagirati. Također smo zaključili da je Alojzije Stepinac mučenik i da se namješteno suđenje kao njegovo u današnje vrijeme ne bi izvelo jer se ljudi više ne boje suprotstaviti zakonu i vlasti. Jedna grupa je ukratko prikazala kako se odvijao život sv. Lucije, dok je druga grupa pokazala suđenje Alojziju Stepincu i izdaju beskućnika.

Ove radionice upoznavanja svetaca za mene (a nadam se i druge) su bile vrlo poučne i zabavne.

 

Nakon radionica održano je euharistijsko klanjanje, a poslije klanjanja uslijedilo je druženje uz ples i pjesmu. Gost večeri bio je Antonio Tkalec,kantautor moderne duhovne glazbe, koji je upotpunio ovo druženje/bdijenje. Andrea Radmanić

{ppgallery} {/ppgallery}