Zajedno učimo sabranost

Samo kada si sabran, ti si čitav, sve pobijeđuješ, cjelovit si, možeš vrhunski djelovati, govoriti, misliti i činiti. Rastresenost je najveći čovjekov neprijetelj. Samo ćeš u sabranosti primiti svu inteligenciju Božju. Kako to postići?

 

1.      Pronađi tiho mjesto gdje možeš čuti sebe i svoga Stvoritelja. Sjeti se tko si ti, čiji si. Odakle si baš ti došao na ovaj svijet? Osluškuj kako ti Otac nebeski govori: TI si moje dijete…ja sam u tebi . Moja ljubav je razlivena u svakoj tvojoj stanici i tvoje je tijelo sa mnom  i mojim Duhom ispunjeno. Gdje god ti išao, ja sam s tobom u svakom trenutku i u svakoj tvojoj situaciji. Razmišljaj o meni i doživi da sam u tebi, da ti nisam stranac…ja sam u tvom središtu i u meni okupljaj cijelo svoje biće. Nasloni svoj život na mene…

2.      PRAŠTANJE. Potrebno je oprostiti samomu sebi, oprostiti svima kojima si nanio bol ili štetu. Zamoli za oprost sve one koji su tebe povrijedili, i to tako da ih u duhu gledaš jednog po jednog i zoveš ih imenom. Reci: “Praštam ti! Ne želim ti suditi! I ti si voljeno biće kao i ja. Ti nisi zao zato što to želiš, već zato što si bolestan. Praštam ti! Neka te Otac blagoslovi. Oprosti i ti meni što te ne razumijem.  Žao mi je!” Ako si vjernik, otiđi Isusu u ispovjedaonicu, sve mu to reci i predaj.

3.      Sada, kad si oslobodio sve puteve i prema Stvoritelju i čovjeku, osijećaš tako divnu slobodu, mir.  Zahvaća te neka čudesna milina da ne želiš ni oči otvoriti. To ti govori da si u Božjoj prisutnosti. Sada možeš dopustiti Ocu da govori tvom duhu. Samo ga slušaj. Možeš mu reći što ti treba. Reci mu zašto ti je to potrebno. Ako je to dobro za tebe, budi siguran da ti je Bog to već dao. Traži pomalo; možda da te preobrazi, možda da ti daruje mudrost, strpljivost, poniznost, marljivost, umjerenost… Možda ti treba duha radosti….

4.      Sada već od jutra zahvaljuj za sve što ti je dao i što će ti dati kroz dan. Zahvaljuj za ljude koje će ti staviti na put, zahvaljuj za poslove, za kruh kojega nisi gladan. Zahvaljuj za sve materijalno što imaš.

 

Istina je da ćeš tokom dana puno puta ispasti iz te Dobrote, jer živimo u svijetu. Osjetiti ćeš možda umor, nemir, rastresenost, ljutnju,  strah. No, ne brini! Potrebno je tako malo. Zastani i ponovi ove točke do pune sabranosti u Ocu i opet kreni dalje do cilja. Vježbaj tako svaki dan, dok ti to ne postane rutina. Baš kao kad smo učili voziti auto. Ispočetka smo morali upisivati kada stisnuti kuplung, kako uskladiti gas i kuplung, kada zakočiti. I kad si savladao te komande, više ne razmišljaš što ćeš u datom trenutku pritisnuti. Tako je i s našim duhom. Moramo ga trenirati da se uvijek odlučuje za Dobrotu, Istinu i Ljubav i da bude na njihovoj strani.

RADOSNO TI SABIRANJE U OCU NEBESKOM.

 

Marijana